Вчені: здоров'я залежить від того, наскільки людина злопам’ятна

29 Декабря 2018 Published in На здоровье
Read 1934 times

Вчені встановили, буде імунітет міцним, а серце – здоровим до старості, залежить від того, наскільки людина злопам’ятна

Журнал «Psychological Science» розповів про новий проект дослідників з Каліфорнійського університету, які і визначили таку закономірність. Висновки вчених базуються на результатах аналізу даних 1000 американців середнього віку.

У рамках експерименту цих людей протягом кількох днів опитували науковці на предмет негативних емоцій – почуття самотності, гніву, роздратування, страху. Здоров’я учасників було знову підтверджено фахівцями вже через 10 років. Зіставивши дані з різницею в десятирічний період, дослідники зробили цікавий висновок: виявилося, що люди, які не могли відпускати свої неприємні переживання, мали більше проблем із самопочуттям і з серцем надалі.

«У тих, хто зациклювався на дрібних неприємностях і довго не міг позбутися пов’язаних з ними відчуттів, через десятиліття здоров’я в середньому було значно гірше, ніж в їхніх ровесників, що ставилися до образ і негараздів легко», – заявили автори роботи.

Коментуючи такий зв’язок, провідний автор дослідження Кейт Леджер помітила, що люди часто сприймають як руйнуючі здоров’я фактори важкі події – наприклад, смерть чи розлучення. Однак не менш негативно можуть впливати на здоров’я щоденні проблеми, пов’язані зі стресом, сказала експерт. Якщо «застрягати» на цих проблемах і занурюватися в пов’язані з ними переживання, здоров’я від цього неминуче постраждає.

«Для здоров’я найбільш сприятливою є стратегія «нехай це відбудеться й забудеться», – пояснила психолог.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.