На Волині роблять унікальні операції для нечуючих дітей

27 Мая 2018 Published in На здоровье
Read 1426 times

У Волинській обласній дитячій лікарні роблять унікальні операції для дітей з вадами слуху. Одним із них був 10-місячний Ярославчик з Харкова. Тут малюку, який майже нічого не чув, вживили імпланти, і тепер він має шанс повноцінно розвиватися.

Досі такі операції дітям проводили тільки в Києві та Дніпропетровську. Нині й наші фахівці зробили серйозну заявку на створення регіонального центру кохлеарної імплантації, - пише газета Волинь-нова.

"У 2 роки нам поставили діагноз: майже повна глухота на обидва вушка. Чекати на безкоштовне слухопротезування за державний кошт не було часу, адже черга рухається повільно, а дитина росте, втрачаючи можливість навчитися говорити. Звичайно, самотужки зібрати 30 тисяч євро на імплант дуже важко. Нам допомогла благодійна організація з Німеччини, яку очолює Моніка Ленхард. А провели кохлеарну імплантацію моєму синочкові завідувач відділення обласної дитячої лікарні Руслан Жиленко та старший науковий співробітник Інституту отоларингології Борис Миронюк. Тоді це була перша така операція в дитячій лікарні, а на сьогодні їх у нас зробили вже півтора десятка", — ​розповідала Ірина Василівна Перець, яка вирішила об’єднати батьків, що мають спільну біду.

Минулої суботи в санаторії «Дач­ний» ця активна жінка разом зі своїми однодумцями організувала «День кохлеарного імпланта», щоб привернути увагу влади, громадськості до проблем допомоги дітям із серйозними вадами слуху. Зібралися і ті, хто вже мав змогу оцінити нову якість життя після слухопротезування, і малюки та їхні батьки, які тільки мріють про це.

Синові Ірини Перець провели першу таку операцію в дитячій лікарні.

Добрим словом учасники свята згадували благодійницю з Німеччини Риту Лімрот, яка забезпечила обласну дитячу лікарню потрібним обладнанням, що дає змогу проводити такі хірургічні втручання, організувала стажування наших фахівців за кордоном. І тепер до Луцька везуть дітей на операції з уживлення імплантів мами з різних куточків України.

На Волині в черзі на кохлеарну імплантацію — ​близько 30 дітей, в Україні — їх майже чотири сотні. У рамках державної програми цьогоріч обіцяють закупити 116 цих пристроїв. Маленькі волиняни — ​у другій половині списку претендентів, тому батьки можуть покладати надії тільки на благодійні фонди, на допомогу небайдужих людей. Адже слухопротезування бажано проводити в ранньому віці, кожен згаяний у черзі місяць — ​це втрачені можливості.

Діти, яким пощастило пройти кохлеарну імплантацію кілька років тому, охоче демонстрували свої успіхи. Їх сьогодні не відрізнити від здорових ровесників, вони розмовляють, навчаються у звичайних школах.

"З Німеччини скоро одержимо спеціальні комп’ютерні програми, які сприятимуть засвоєнню матеріалу в ігровій формі", — ​поділився доброю новиною Руслан Жиленко, який докладає великих зусиль, аби створити центр дитячої імплантації на Волині.

Ініціатива батьків та лікарів заслуговує підтримки. Так вважає і генеральний директор обласного дитячого територіального медичного об’єднання Сергій Ляшенко, і голова комісії з питань охорони здоров’я обласної ради Олександр Зінчук, які взяли участь у «Дні кохлеарного імпланта».

Довідка: Кохлеарний імплант — ​це хірургічно вживлений електронний пристрій, який допомагає сприймати звуки особам, які не чують або мають дуже знижений слух. На відміну від слухових апаратів, КІ не підсилює звук, а стимулює нерви всередині завитка внутрішнього вуха за допомогою електричних імпульсів.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.