У Польщі вирішили ввести майже повну заборону на аборти

27 Января 2021 Published in Дайджест
Read 1473 times

Уряд Польщі введе майже повну заборону на аборти у середу, 27 січня, незважаючи на загальнонаціональні протести. Про це повідомляє Reuters.

Згідно з постановою Конституційного суду Польщі, аборти дозволені тільки в разі зґвалтування і інцесту, а також коли життя або здоров'я матері перебувають під загрозою.

У листопаді 2020 року уряд після масових протестів вирішив відкласти публікацію і виконання постанови вищого суду, яке посилює закон про аборти.

22 жовтня того ж року Конституційний суд Польщі обмежив право жінок на аборт, визнавши неконституційним положення відповідного закону, що дозволяє переривати вагітність при вродженій інвалідності плода.

Це викликало масові протести по всій країні. У п'ятницю, 30 жовтня 2020 року, в столиці Польщі Варшаві відбувся один з наймасовіших мітингів проти заборони абортів в країні. На вулиці вийшли понад 80 тисяч осіб.

У переважно католицькій Польщі одні з найсуворіших законів у Європі щодо абортів.

Партія Польщі Право і справедливість (PiS) давно прагнула обмежити право на аборт, але відступила через негативну реакцію громадськості - «чорний протест». У 2016 році проти виступили близько 100 тис. осіб. Більшість суддів Конституційного суду призначила саме PiS.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.