Віртуальна реальність та 3D-моделювання: у Харкові будують науковий парк

11 Июля 2018 Published in Дайджест
Read 1501 times

На території національного університету радіоелектроніки в Харкові будують суперсучасний науковий парк "Синергія", де працюватимуть і навчатимуться фахівці у сфері IT. Участь у презентації проекту наукового парку взяла голова Харківської ОДА Юлія Світлична, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Для кожної держави важливо, коли наукова ідея перетворюється на кінцевий продукт, коли виш рухається вперед, завойовує нові ринки, намагається комерціалізувати ідеї і задіювати їх в реальному виробництві", - зазначила на презентації Світлична.

За її словами, для створення "Синергії" в регіоні є всі можливості: "У нас діє потужне об'єднання вишів - Харківський університетський консорціум, також створено ряд галузевих кластерів, що об'єднують виші, учених і активний бізнес".

"Обласна держадміністрація в цьому процесі виступає синергічним партнером, допомагаючи об'єднати зусилля і реалізувати ідеї, яких в нашій області велика кількість. Реалізація цього надзвичайно амбітного і потужного проекту сьогодні є важливою і актуальною, і ми сприятимемо в цьому процесі як інвесторам, так і вишу", - додала Світлична.

Як сказав на презентації проректор університету радіоелектроніки з інноваційно-корпоративної роботи і адмініструванню Василь Россихін, створення подібних наукових парків в Україні дозволене ще 10 років тому: "У країні створено 24 наукових парки, але жоден не працює в повну силу".

"Неефективно працював і наш науковий парк, створений в 2012 році. Завдяки зусиллям нинішньої команди ОДА до нас звернувся інвестор - ТОВ «Креативні технології» - і запропонував модернізувати колишній науковий парк. Він же поставив перед вишем амбітне завдання: увійти до Міжнародної асоціації наукових парків IASP, яка об'єднує 500 наукових парків світу і 140 тисяч компаній-контрагентів, і де сьогодні ще немає жодного українського наукового парку", - зазначив Россихін.

За його словами, Україна зараз є великим експортером ІТ-специалістів у США і країни Європи, проте цей процес "перекачування мізків" має зупинитися: "Концепція нашого парку, наприклад, має і соціальну мету: дати можливість талановитим студентам і молоді працювати в Харківській області за умови конкурентної зарплати, приносити користь регіону і країні в цілому".

Що стосується НП "Синергія", то, стало відомо, його створюють на площі близько 1500 кв. м і завершити роботи планують до вересня 2018 року. У парку розмістяться сучасні лекційні аудиторії, класи, обладнані комп'ютерною технікою, ряд лабораторій (робототехніки, блокчейн, віртуальної реальності, 3D-моделювання), Multidea з сенсорними учбовими столами для командної роботи, кінозал для візуалізації розробок, зали для презентації проектів і проведення переговорів.

Світлична також ознайомилася з роботою дослідного заводу вишу, де розробляють зразки і серійно проводять оптоелектронні прилади для техніки ЗСУ за замовленнями ДП "Укроборонпром".

Источник

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.